woensdag 05 oktober 2016 17:49

Gevonden en verloren voorwerpen en huisdieren

door  Gerda Bos-Specken

Gevonden en verloren voorwerpen en huisdieren

 

U kunt voor gevonden en verloren voorwerpen sinds 1 januari 2013 niet meer bij de politie terecht. Mocht u voorwerpen vinden of verloren zijn, dan kunt u dit melden bij de gemeente. Als u iets verliest of vindt in een gebouw of vervoermiddel, dan meldt u dit bij de eigenaar van het gebouw of het vervoermiddel.

Als u iets verliest of vindt, meld dit dan bij de gemeente. Dat kan vaak via de website www.stadskanaal.nl. of www.verlorenofgevonden.nl. Als u denkt dat het gevonden voorwerp verband houdt met een misdrijf, dan bent u verplicht het direct bij de politie af te geven en hiervan aangifte te doen. Dit geldt trouwens altijd voor gevonden wapens.

 

Staatsdocumenten en verblijfsdocumenten

Bij vermissing van een rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs gaat u ook naar de gemeente. Raakt u de documenten kwijt door een misdrijf, bijvoorbeeld een woninginbraak of beroving, dan moet u weer wel aangifte doen bij de politie.

Bent u uw verblijfsdocument verloren of is het gestolen? Dan moet u aangifte doen bij de politie. Verblijfsdocumenten worden door de IND uitgegeven. Zij kunnen de aanvraag voor een nieuw document alleen in behandeling nemen als u aangifte heeft gedaan bij de politie, en het bewijs van aangifte meeneemt bij de aanvraag.

Verloren en gestolen staatsdocumenten worden landelijk geregistreerd. Als u zo'n document vindt, moet u dit altijd direct afgeven bij uw gemeente.

 

Dier gevonden of vermist

Is uw huisdier vermist of gevonden? Dit kunt u het beste melden bij Stichting AMIVEDI (via www.amivedi.nl): Dit is een landelijke vrijwilligersorganisatie die zorgt voor een kosteloze registratie van vermiste en gevonden huisdieren in Nederland. De gevonden dieren gaan naar een dierenasiel, de dierenarts of blijven bij de vinder.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum van het gemeentehuis 0599 631 631. Wilt u contact met uw wijkagent? Vul op www.politie.nl (Mijn Buurt) uw postcode in. Automatisch verschijnen dan naam en foto.