Duurzaam Vledderveen

Welkom op de webpagina van Duurzaam Vledderveen

 

KOMENDE ACTIVTEITEN

 
 
 
28 november : Informatieavond over EPA's en isoleren om 19:30 in café Summertime Mussel. Voor meer informatie zie elders op deze pagina.
 

 

In ons dorp is de werkgroep Duurzaam Vledderveen opgericht na gesprekken met inwoners van Vledderveen in het kader van de nieuwe dorpsvisie door Plaatselijk Belang Vledderveen. Het doel van de werkgroep is het opstellen van een wijkenergieplan voor Vledderveen met daarin de beste oplossingen voor een aardgasvrij en energie-neutraal Vledderveen in 2050.

De werkgroep doet dit onder begeleiding van de Groninger Energiekoepel (GrEK) samen met de inwoners van Vledderveen. Met de inwoners wordt onderzocht wat zij belangrijk vinden voor hun woningen en hun dorp en hoe het wijkenergieplan kan bijdragen aan de leefbaarheid van Vledderveen en het welzijn van onze inwoners.

Met subsidies van het gebiedsfonds Stadskanaal op Zon, de provincie Groningen en de gemeente Stadskanaal is de werkgroep aan de slag gegaan.  Na enkele maanden voorbereiding hebben alle inwoners in juli een flyer in de postbus gekregen met daarop o.a. vermeld dat er een enquête wordt gehouden en op 26 september een bewonersbijeenkomst.  

 

De uitgezette enquête kon t/m11 september online worden ingevuld. 

  

Er zijn maar liefst 48 enquêtes ingevuld ofwel 40% van de uitgezette enquêtes, een prachtig resultaat. Hier kunnen we iets mee.

De volledige analyse van de enquête te lezen onderaan deze pagina onder het kopje INTERESSANTE LINKS

 

Op zaterdag 10 september is de werkgroep Duurzaam Vledderveen door Vledderveen gereden en gestopt op verschillende plaatsen om een en ander toe te lichten en vragen te beantwoorden over de activiteiten en de plannen van Duurzaam Vledderveen.

 

Er was veel belangstelling en we willen de bewoners bedanken voor hun belangstelling.

 

14 september is een intentieverklaring getekend op het gemeentehuis in Stadskanaal door Plaatselijk Belang Vledderveen, de Groninger Energiekoepel en de gemeente Stadskanaal. In de intentieverklaring is de samenwerking tussen de partijen vastgelegd om te komen tot het wijkenergieplan voor Vledderveen.

 

16 september zijn we in de bus gestapt van de raadsexcursie van de gemeente Stadskanaal.

De bus met de gemeenteraadsleden stopte in Vledderveen waar wij over de plannen en activiteiten van Duurzaam Vledderveen hebben verteld.

 

Bewonersbijeenkomst 26 september

De eerste bewonersbijeenkomst op maandag 26 september was een groot succes. Er waren maar liefst 60 aanwezigen waaronder wethouder Ingrid Sterenborg en beleidsadviseur Erik van Spijker van de gemeente Stadskanaal. Tijdens en na de presentatie was er gelegenheid om vragen te stellen. Voor de pauze was er een onderhoudende pubquiz met de tafel 'nul op de meter' als winnaar. De winnende deelnemers gingen naar huis met een duurzaamheidsprijs, namelijk een tochtstopper in de vorm van een dier. 

 

We willen iedereen bedanken voor de geslaagde avond en met name Arjan van Café Summertime voor de gezellige ruimte en de uitstekende bediening.

De presentatie is na te lezen onderaan deze pagina onder het kopje INTERESSANTE LINKS

 

Energiecafé 12 oktober

Op woensdagavond 12 oktober was er een energiecafé in café Summertime in Mussel voor ca. 30 aanwezigen. Reint Brondijk heeft een presentatie gegeven met daarin informatie over de financieringsmogelijkheden voor energiebesparende maatregelen en verduurzaming. Reint adviseerde om alles in één keer aan te pakken en te financieren op basis van een maatwerkrapport wanneer je een lening nodig hebt. De presentatie is na te lezen onderaan deze pagina onder het kopje INTERESSANTE LINKS

Tijdens en na de presentatie konden er vragen worden gesteld waar dankbaar gebruik van is gemaakt. De meer technische vragen werden beantwoord door GrEK.

  

 

 

 

Excursie 29 oktober

De excursie naar Anders-Verwarmen in Hoogezand op 29 oktober is door ruim 20 bewoners bezocht en was de moeite waard. De presentatie van Jeroen Post over alternatieven om je huis te verwarmen was helder en goed te volgen. Tijdens de presentatie was er volop gelegenheid voor het stellen van vragen waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. 

 

 

 Hieronder de reacties van een aantal bewoners:

- De excursie naar Anders Verwarmen was absoluut de moeite waard. Veel informatie en veel vragen van de aanwezigen die deskundig en in begrijpelijke taal werden uitgelegd. Ik snap nu hoe het zit met de combi van zonnepanelen met een (hybride) warmtepomp en bijbehorende keuzes over tapwater.

- Wij waren zeer tevreden met de presentatie, echt een aanrader voordat je een keuze gaat maken.

- Ik heb 18 oktober het verhaal gehoord in Hoogezand. Het is zeer de moeite waard. De twee en half uur was zo om en boordevol zinnige informatie. Het verhaal werd levendig en objectief en met humor gebracht. Er werd goed geluisterd naar alle ingewikkelde en eenvoudige en herhaalde vragen en in gewoon mensentaal op geantwoord. Een aanrader!

 

Naar aanleiding van een andere reactie uit het dorp waarom we een commercieel bedrijf inschakelen en geen onafhankelijke partij het volgende. De belangrijkste afweging voor de keuze van Anders Wonen was dat helder en voor iedereen begrijpelijk wordt uitgelegd hoe al de verschillende installaties werken en daar ook werkend aanwezig zijn. Niemand wordt verplicht bij dit bedrijf een artikel, advies of andere werkzaamheden af te nemen.

 

 Informatieavond 28 november

 

Maandagavond 28 november (19:30 Café Summertime, Musselweg41 in Mussel) is er een informatieavond over EPA's (GrEk en Bosman Duurzaam Advies) en isolatie (BEVO) en er wordt kort aandacht besteed aan de volgende stappen in het proces.

Na een EPA onderzoek

- is er een totaalbeeld van de huidige energieprestatie van de woning

- is bekend welke maatregelen voor die woning geschikt zijn om energie te besparen

- is bekend wat het gaat kosten en wat het financieel op gaat leveren

Isolatiemaatregelen zijn onderdeel van een EPA-advies. Daarom is een adviseur van BEVO uitgenodigd om dieper in te gaan op isolatiemaatregelen zoals isoleren tussen de gordingen, isoleren binnenblad gevel, isolatie onderzijde vloer, spouwisolatie etc.

 

AGENDA :

 28 november : Informatieavond EPA en isoleren om 19:30 in café Summertime Mussel
 
  

INTERESSANTE LINKS :

Klik hier voor het openen van de hand-out over isolatie. 

Klik hier voor het openen van de hand-out over verwarmingssystemen.

Klik hier voor de presentatie van de bewonersbijeenkomst van 26 september.

Klik hier voor de volledige analyse van de enquête.

Klik hier voor de presentatie van het energiecafé op 12 oktober

De Groene Menukaart

Regionaal Energieloket | Gemeente Stadskanaal | RegionaalEnergieloket

 

Wij zijn bereikbaar op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  

Volg ons op de facebookpagina van Plaatselijk Belang Vledderveen 

 

 

 

 

Agenda 2022, 2023

 

Januari 2023

 21   Nieuwjaarsbijeenkomst

Februari

 17 : Algemene Ledenvergadering 

 

 

 

 

Oktober 2022

 12   Energie-café
 15 :  Vledderveen Schoon
 29    Excursie Duurzaam

November 2022

  26 :  Sinterklaas
  28    Bewonersbijeenkomst Duurzaam