Runners Stadskanaal openen Bevrijdingsfestival

Runners Stadskanaal openen Bevrijdingsfestival  

“Bijzondere estafette voor onze club”

 

Een aantal leden van loopgroep Runners uit Stadskanaal hebben op zondag 5 mei het Bevrijdingsfestival geopend door het bevrijdingsvuur te brengen. Vrijdagavond 4 mei zijn ze vertrokken vanuit Wageningen. Hier halen lopers vanuit het hele land het bevrijdingsvuur op voor de verschillende bevrijdingsfestivals in Nederland. “Wij mochten als vierde als op het podium komen in Wageningen. Wij hadden als loopgroep één van de langste afstanden te lopen: 188 kilometer van Wageningen naar Groningen”, aldus Rob van der Horst van Runners Stadskanaal.

 

Bijzondere estafette voor ‘vrijheid’

De laatste kilometers, vanaf het punt waar de lopers de provincie Groningen in kwamen, heeft burgemeester Froukje de Jonge ook meegelopen. Samen zijn ze de laatste kilometers naar het Stadspark gelopen, om met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen het festival te openen. Samen hebben ze het vuur op het hoofdpodium gebracht om hiermee symbolisch het festival te openen en vrijheid door te geven. "Heel bijzonder om deze estafette voor vrijheid mee te maken. Het onthaal op het podium bij aankomst in Groningen was geweldig. En het moment dat de door ons opgehaalde vlam gebruikt wordt om het bevrijdingsvuur te onsteken.....kippevel !", aldus één van de lopers.

Stadskanaal is goud

De gemeente Stadskanaal viert dit jaar haar 50-jarig bestaan en is daarom gevraagd om gastgemeente te zijn voor de Stichting Vier 5 mei. Het ophalen van het bevrijdingsvuur uit Wageningen is één van de activiteiten geweest. Omdat onze gemeente in 1945 op 12 april is bevrijd is dit jaar op deze datum de bevrijding van onze gemeente gevierd met verschillende activiteiten, zoals de opening van een tentoonstelling over Stadskanaal in de Tweede Wereldoorlog, gesprekken met ooggetuigen en het plaatsen van vrijheidsbomen.

 

Tentoonstelling en documentaire

U kunt de tentoonstelling over ‘Stadskanaal in WOII’ nog tot 12 juli 2019 bekijken in het Streek historisch Centrum (SHC). Ook kunt u daar de twee documentaires die Liefke Knol heeft gemaakt over ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog bekijken.

www.stadskanaal.nl/isgoud.

Agenda 2019

Januari

12 jan : Nieuwjaarsreceptie
30 jan : Herhaling reanimatie / AED cursus

Februari

8 feb : Ledenvergadering + bingo

April

6 apr  : Vledderveen Schoon
13 apr : Paaseieren zoeken in het Vledderbos

Mei

8 mei  : Herhaling reanimatie / AED cursus
18 mei : Hap, Trap & Geniet Fietstocht

Juni

22 juni : Barbecue & zomerfeest

September

28 sept : Burendag herfstwandeling met stamppotbuffet

Oktober

23 okt : Filmavond "Liek achter de Badde"
26 okt : Vledderveen Schoon

November

30 nov : Sinterklaasfeest